De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 heeft drie verhalenbundels genomineerd voor de prijs voor de beste verhalenbundel, die op 14 februari in de Week van het Korte Verhaal zal worden uitgereikt. Volgens de jury waren de inzendingen van ‘ongekend hoge’ kwaliteit: ‘Bundel na bundel maakte duidelijk dat we hier te maken hadden met misschien wel de zuiverste vorm van vertelkunst.’ Uiteindelijk werden drie bundels op de shortlist geplaatst:

Een man met goede schoenen van Rob van Essen (Atlas Contact): ‘Als geen ander kan Van Essen de wereld zoals we die kennen beschrijven, lichtvoetig, met humor en een vleugje melancholie.’

Ik moet u echt iets zeggen van Mensje van Keulen (Atlas Contact): ‘In slechts een paar bladzijdes, en in een kort tijdsbestek – geen enkel verhaal bespant meer dan vierentwintig uur – haalt Van Keulen complete levens overhoop, op een overtuigende, haast methodische manier.’

Rustig aan, tijger van Joost de Vries (Das Mag): ‘Tezamen vormen de verhalen een messcherpe én vermakelijke analyse van de millenialgeneratie. De jury bewondert het coherente en verdiepende karakter van Rustig aan, tijger.’

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs bestaat dit jaar uit Dirk-Jan Arensman, Bo van Houwelingen, Christine Otten, Ionica Smeets en Ronald Soetaert. Het volledige juryrapport wordt gepubliceerd na de uitreiking van de prijs. Eerdere winnaars zijn Rob van Essen, Marente de Moor, Maarten ’t Hart, Annelies Verbeke en Maria Vlaar. De J.M.A. Biesheuvelprijs is een eerbetoon aan de schrijver Maarten Biesheuvel, die vorig jaar op 81-jarige leeftijd overleed.

Zoals elk jaar wordt het prijzengeld van de J.M.A. Biesheuvelprijs bijeengebracht door een crowdfundingsactie op platform Voor de kunst. Tot 12 februari kan er worden gedoneerd via https://www.voordekunst.nl/projecten/11585-jma-biesheuvelprijs-2021 De hele opbrengst van de crowdfunding komt ten goede aan het prijzengeld.

Het feestelijke programma rondom de uitreiking vindt op 14 februari 2021 om 16 uur plaats in Felix Meritis in Amsterdam en zal te volgen zijn via een livestream. Die is gratis te volgen, maar vooraf registreren is verplicht. Dat kan op https://denieuweliefde.com/agenda/j-m-a-biesheuvelprijs-2021.

Voor meer informatie over de uitreiking, zie www.slaa.nl.

De organisatie van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 bestaat uit Irwan Droog, Arjen Fortuin, Daphne de Heer en Edith Vroon. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam, De Nieuwe Liefde, Avalon Pers, Uitgeverij Sunny Home en diverse Nederlandse uitgevers van verhalenbundels.