MENSJE VAN KEULEN WINT J.M.A. BIESHEUVELPRIJS 2021

Op zondag 14 februari 2021 is in Felix Meritis in Amsterdam voor de zesde maal de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt, de literaire prijs voor de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel van het afgelopen jaar. Mensje van Keulen won met haar bundel Ik moet u echt iets zeggen (Atlas Contact) een bedrag van € 8.774. Dit bedrag is geheel door middel van crowdfunding bijeengebracht – uniek voor een literaire prijs. 

Het was de eerste keer dat de J.M.A. Biesheuvelprijs werd uitgereikt sinds het overlijden van de naamgever van de prijs, Maarten Biesheuvel, die op 30 juli 2020 op 81-jarige leeftijd overleed. 

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 bestaat uit Ionica Smeets (voorzitter), Dirk-Jan Arensman, Bo van Houwelingen, Christine Otten en Ronald Soetaert.

Uit het juryrapport:

Ik moet u echt iets zeggen is een bundel die imponeerde met haar ongekend natuurlijk klinkende dialogen, geraffineerde plots die telkens naar een even verrassende als bevredigende ontknoping toewerken en psychologische schetsen die in een paar nonchalante zinnen een compleet universum suggereren. Een nieuw kroonjuweel in het oeuvre van de koningin van de vorm.’

De shortlist van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 bestond uit drie titels:

Rob van Essen: Een man met goede schoenen (Atlas Contact)

Mensje van Keulen: Ik moet u echt iets zeggen (Atlas Contact)

Joost de Vries: Rustig aan, tijger (Das Mag)