De crowdfundingsactie voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016 eindigt op 7 februari. Tot die tijd geven we om de paar dagen het woord aan een ambassadeur van het korte verhaal. Vandaag: een kort verhaal van Franca Treur.

U kunt hier klikken om bij te dragen aan het prijzengeld van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016. 

 

X&Y Laten zien

Made, de buurman van Bali Paradise Resort, heeft de beste vechthanen van het eiland. De beesten weten dat hun leven ervan afhangt. Dat vertelt hij hen elke dag, als hij ze voert en aait. Ze hebben hetzelfde felle karakter als hun baas, in tegenstelling tot zijn zoon, die een beetje een watje is, en erg aan zijn verlegen moeder hangt. Daarom neemt hij zijn zoon altijd mee naar de gevechten.

Van hanengevechten alleen kan Made zijn familie niet voeden, dus vervoert hij ook mensen van het resort met de auto die hij op afbetaling heeft. Zijn vrouw maakt intussen de bedden op van de toeristen. Ze bekijkt hun prullenbakken als ze die leegt. Soms vindt ze peperdure rekeningen van restaurants of dingen voor de liefde, en dat is dan meteen het bijzonderste wat zij meemaakt op een dag.

Hijzelf maakt meer mee, dankzij zijn achteruitkijkspiegel. Zijn vrouw mag dan soms dingen vinden in de prullenbak, híj weet precies hoe blanke mensen kussen: kort en verveeld. Soms giechelig. Een enkele keer lang en plakkerig, met hun tongen in elkaars mond. Nooit alsof hun leven ervan afhangt.

Blanken schamen zich niet, ze doen het ook op straat als iedereen kijkt. In zijn volgende leven wil Made graag blank zijn. Om de wereld te laten zien wat kussen is.

 

Franca Treur debuteerde in 2009 met de roman Dorsvloer vol confetti. In 2014 verscheen haar tweede roman, De woongroep. Treur schrijft verhalen, essays en columns voor verschillende media. Maarten Biesheuvel prees in een radio-interview haar korte verhaal ‘Slacht‘, dat hem tot tranen roerde. ‘X&Y Laten zien’ is een voorpublicatie uit de verhalenbundel X&Y, die in februari 2016 zal verschijnen.