De crowdfundingsactie voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016 eindigt op 7 februari. Tot die tijd geven we om de paar dagen het woord aan een ambassadeur van het korte verhaal. Vandaag: Daan Stoffelsen.

U kunt hier klikken om bij te dragen aan het prijzengeld van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016. 

 

Een advies

Doe het niet. Dat zeg ik de beginnende recensent die grijpt naar een verhalenbundel. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk. Want je kunt je in een bespreking van een verhalenbundel niet beperken tot één plot, één hoofdpersoon, perspectief, stijl, en evenmin kun je elk verhaal navertellen. Je moet kiezen. Thema’s benoemen, rode draden, personages met elkaar vergelijken en identiek verklaren – het doet zo’n boek geen recht, je ontkent er de diversiteit mee.

Want dat is het voordeel van een verhalenbundel. Ik werk bij een boekhandel waar de directeur een essayist is – onder andere – en hij schreef eens: ‘Een werkelijk mooi en interessant boek bestaat altijd uit meerdere boeken tegelijk, en die meerdere boeken kunnen zich over alle literaire genres uitstrekken.’ Roman, essay, biografie. De geschiedenis van de schrijver, een dode dichter en zijn vergeten kind. Een verhalenbundel is altijd meer boeken, en het genre van het korte verhaal nodigt dan ook uit tot diversiteit en experiment. Een goede bundel kan je alle hoeken van de literatuur laten zien. Daarom zeg ik de beginnende lezer: doe het, pak die verhalenbundel. Met niets anders word je zo snel rijk.

 

Daan Stoffelsen is oprichter van Recensieweb.nl, verantwoordelijk voor Athenaeum.nl, redacteur van de Revisor en recensent. Hij schrijft essays en won de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2013.