De crowdfundingsactie voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016 eindigt op 7 februari. Tot die tijd geven we om de paar dagen het woord aan een ambassadeur van het korte verhaal. Vandaag: Herman Koch.

U kunt hier klikken om bij te dragen aan het prijzengeld van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016. We hebben de 100% inmiddels gehaald, maar hopen het prijzengeld van het vorige jaar te evenaren – of zelfs te overtreffen. 

 

Kort verhaal

Dit is een kort verhaal. Ik ben een kort verhaal, kan ik beter zeggen. Ik maak het niet te lang, beknoptheid is mijn handelsmerk. ‘Om een lang verhaal kort te maken,’ zo steek ik vaak van wal, maar eigenlijk is dat in deze context al een woordspeling. En voor woordspelingen is er hier geen plaats: te weinig ruimte, te weinig tijd.

Ik kom graag snel to the point. De truc van een kort verhaal is dat het halverwege begint. Of beter gezegd: dat je meteen midden in het verhaal valt. Aan alle korte verhalenvertellers zou ik deze gouden tip willen geven: gooi de eerste drie pagina’s weg en begin je verhaal daar. Dus niet hoe je heet, en wie je ouders waren en van welke scholen je allemaal bent afgegooid. Nee, meteen door naar het midden: al in de eerste zin sta je met een lekke band langs de kant van de weg. Hoe je daar bent gekomen en al die shit hebben we in één keer overgeslagen. Je kijkt op je mobiele telefoon. De batterij is leeg. De weg is verlaten. Het begint te sneeuwen.

‘Hoe zal ik Ellen nu ooit nog kunnen vertellen dat ik van haar houd,’ mijmert het korte verhaal. ‘Hoe zal ik haar op tijd kunnen waarschuwen voor de biologische slager die waarschijnlijk op ditzelfde moment naar haar op weg is om haar te vermoorden?’

Nu willen we wel verder lezen. Maar tot onze schrik zien we dat het hele verhaal nog geen vijf bladzijden beslaat. Er stopt een vrachtwagen. Vanuit de verduisterde cabine wenkt een vinger. Door de laagstaande zon (het is even opgehouden met sneeuwen) kunnen we het gezicht van de bestuurder niet zien.

Niet doen! willen we roepen wanneer het korte verhaal in de vrachtwagen klautert. We zijn al op de laatste bladzijde. De kans dat Ellen nog een liefdesverklaring te horen zal krijgen is nu wel verkeken. Ongetwijfeld zal ze het slachtoffer worden van de biologische slager, zij het al niet meer binnen het kader van dit korte verhaal.

De vrachtwagen rijdt weg. Als laatste zien wij de rode achterlichten verdwijnen in de sneeuw (de zon is weer achter de wolken verdwenen).

Het korte verhaal is binnen de tijd gebleven. ‘Ik hou het kort,’ heeft het ons beloofd. Aan die belofte heeft het zich gehouden.

 

Herman Koch is bekend als televisiemaker (Jiskefet) en romanschrijver. Hij beleefde zijn grote doorbraak naar een breder publiek met Het diner, dat inmiddels in zeventien landen is verschenen. Zijn korte verhalen zijn gebundeld in Korte geschiedenis van het bedrog