De crowdfundingsactie voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016 eindigt op 7 februari. Tot die tijd geven we om de paar dagen het woord aan een ambassadeur van het korte verhaal. Vandaag: Bertram Koeleman.

U kunt hier klikken om bij te dragen aan het prijzengeld van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016. We hebben het prijzengeld van het vorige jaar inmiddels geëvenaard, maar hopen daar natuurlijk zo ver mogelijk overheen te gaan.

 

3 oktober 2014

Ik liep langs een winkel. Tegen de pui stond een man te roken. Op een bepaalde manier hield hij mij staande. ‘Werkt u hier?’ vroeg hij. Ik weet niet waarom ik niet gewoon ‘nee’ zei. ‘Hoezo?’ Hij vertelde over een artikel dat hij had besteld. Niet alleen duurde het weken voor het binnen was, het bleek ook nog eens het verkeerde. Toen hij een paar weken later bericht kreeg en naar de winkel kwam, bleek het artikel beschadigd. Ook de derde keer bleek het product niet aan zijn eisen te voldoen. ‘Het personeel was niet voorkomend,’ zei hij. Hij schreef een brief aan het hoofdkantoor. Dat negeerde hem. Tot vier keer toe. Er volgden brieven en telefoontjes naar de Consumentenbond en de Ombudsman. Niemand die hem ter wille was. ‘Heeft u geprobeerd het artikel via een ander kanaal te krijgen?’ vroeg ik. Hij zoog aan zijn sigaret. Zijn neusvleugels verraadden zijn woede. ‘Dit is gewoon persoonlijk,’ zei hij. Hij gooide de peuk tegen mij aan. Met paniekerige vingers veegde ik de brandende as van me af. Hij duwde me omver en toen ik probeerde op te staan, drukte hij me met zijn schoen tegen de stoep. Hij spuugde me in het gezicht en verdween. Een kwartier later liep er een bleke jonge dame langs. ‘Werkt u hier?’ vroeg ik.

 

Bertram Koeleman (1979) is inkoper bij boekhandel H. de Vries in Haarlem. Hij studeerde Engelse taal- en letterkunde en publiceerde in De Gids. Met De huisvriend debuteerde hij als romancier. Bovenstaand verhaal is een voorpublicatie uit zijn binnenkort te verschijnen verhalenbundel Engels voor leugens.