HEDDA MARTENS WINT J.M.A. BIESHEUVELPRIJS 2023

Op zondag 19 februari 2023 is in Spui25 voor de achtste maal de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt, de literaire prijs voor de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel van het afgelopen jaar. Hedda Martens (1947) won met haar bundel Bij wijze van leven (Querido) een bedrag van € 5.172. Dit bedrag is geheel door middel van crowdfunding bijeengebracht – uniek voor een literaire prijs. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats tijdens een programma van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. De toekenning van de J.M.A. Biesheuvelprijs is het sluitstuk van de Week van het Korte Verhaal.

Op de shortlist van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 stonden vier verhalenbundels:

Mischa AndriessenProbeer de hemel mijn huis te maken (Querido) 
Joep van HeldenJerrycan (Atlas Contact) 
Hedda MartensBij wijze van leven (Querido) 
Joke van VlietWanneer de herten komen (Querido) 

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 bestaat uit Joost Baars, Yra van Dijk, Ilse Josepha Lazaroms en Dieuwertje Mertens.

Uit het juryrapport:
‘Een verhaal van Hedda Martens herken je meteen. Niemand schrijft zo als zij dat al veertig jaar lang doet, en in Bij wijze van leven heeft ze haar kunst nog verder geperfectioneerd. Ogenschijnlijk blijft Martens dicht bij huis in haar verhalen: een fietstochtje, een peuter op schoot, een afspraak in een café. Maar laat u daar niet door misleiden! Door de bijzonder scherp afgestelde antenne van deze auteur voor hoe mensen denken, hoe ze waarnemen, en hoe ze voelen, ontdekt de lezer hoe groots het gewone is. […] Het leven blijkt een reeks van gemiste kansen, verloren geliefden en kortstondige extases. Maar het inlevingsvermogen dat Martens afdwingt bij de lezer, is op zichzelf troostend. Net als de landschappen, het licht en de liefde is het lezen deel van wat het zo de moeite waard maakt, leven.’