De J.M.A. Biesheuvelprijs is een tweejaarlijkse prijs voor de beste korteverhalenbundel in de Nederlandse taal. De prijs is vernoemd naar een van de meesters van het genre.

Waar er in Nederland talloze gerespecteerde prijzen bestaan voor romans, non-fictiewerk, thrillers et cetera, ontbrak het tot 2015 aan een prijs voor de korteverhalenbundel. Om het korte verhaal de status te geven die het verdient en vooral om te laten zien dat het een volwaardig, prachtig genre is, is er sinds 2015 ook de J.M.A. Biesheuvelprijs.

De J.M.A. Biesheuvelprijs wordt volledig gefinancierd door middel van crowdfunding en werd op 14 februari 2015 voor het eerst uitgereikt. Sindsdien wordt de prijs elk jaar uitgereikt tijdens de Week van het Korte Verhaal.

In februari 2025 wordt voor de prijs voor het eerst tweejaarlijks toegekend aan de auteur van de beste verhalenbundel in de jaren 2023 en 2024. De Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) organiseert de bijeenkomst ter gelegenheid van de uitreiking van de Biesheuvelprijs.

De prijs is een initiatief van Irwan Droog, Arjen Fortuin, Daphne de Heer, Esther Kuijper, Roos van Rijswijk en Edith Vroon.

Het organisatiecomité bestaat vanaf eind 2023 uit: Arjen Fortuin, Edith Vroon, Vera van Geldern, Sven Schlijper-Karssenberg en Pieter van Scherpenberg.

Pagina voor het laatst aangepast op 6 juni 2024