MARIA VLAAR WINT J.M.A. BIESHEUVELPRIJS 2019

Op maandag 18 februari werd in de Amsterdamse Tolhuistuin voor de vijfde maal de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt, de eerste literaire prijs voor de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel. Maria Vlaar won met haar bundel Diepe aarde (De Arbeiderspers, 2018) een bedrag van € 7.683,44. Dit bedrag is geheel door middel van crowdfunding bijeengebracht – uniek voor een literaire prijs. 

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2019 bestaat uit Fiep van Bodegom (recensent, schrijver), Femke Essink (letterkundige), Theo Hakkert (journalist, recensent), Thomas Heerma van Voss (schrijver) en Marischka Verbeek (boekverkoper en publicist).

Uit het juryrapport:
Diepe aarde bevat verhalen vol melancholie, maar ook inktzwarte dystopieën in de nabije toekomst die zodanig aanschurken tegen de actualiteit dat ze niet ondenkbaar zijn. De verhalen grijpen thematisch op elkaar terug, en overtuigen niet alleen afzonderlijk, maar ook als geheel. Daarmee eert deze bundel het genre, en blaast het nieuw leven in.’

De volledige shortlist van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2019 bestond uit onderstaande drie titels:

  • Merijn de Boer – De geur van miljoenen (Querido)
  • Gamal Fouad – De voorhuidenverzamelaar (Querido)
  • Maria Vlaar – Diepe aarde (De Arbeiderspers)