(foto: Anne Reinke)

Op zaterdag 14 februari werd in het Manor Hotel te Amsterdam de eerste J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel uitgereikt. Winnaar Rob van Essen (1963) won met zijn bundel Hier wonen ook mensen (Atlas Contact, 2014) € 4867,- en het lievelingsboek van Maarten Biesheuvel.

De J.M.A. Biesheuvelprijs is een nieuwe, jaarlijkse prijs voor de beste literaire korteverhalenbundel van het voorgaande kalenderjaar. Het prijzengeld is volledig gefinancierd door middel van crowdfunding, om aan te tonen dat het onderbelichte literaire genre wel degelijk bewonderaars en liefhebbers kent. In totaal 97 donateurs deden een bijdrage aan het prijzengeld.

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs bestaat uit Arjen Fortuin (recensent bij NRC Handelsblad), Esther Kuijper (producent en redacteur), Maarten Moll (recensent bij Het Parool), Roos van Rijswijk (schrijver) en Edith Vroon (redacteur en boekverkoper).

Uit het juryrapport:
“De jury prijst Rob van Essen voor zijn rijke register aan personages en vertellingen: van realistisch tot absurd, van hilarisch tot diep ontroerend en zo nu en dan dit alles tegelijkertijd. Van Essen beheerst het verhalen vertellen tot in de puntjes, en dat mag gevierd worden.”

Naast de prijsuitreiking, vond op deze zaterdagavond ook de presentatie van het jongste boek van Maarten Biesheuvel zelf plaats: Brief aan Vader: een keuze uit eigen werk. (Van Oorschot).