Beste lezers, schrijvers, uitgevers,

Het korte verhaal is een prachtig literair genre, waarin geëxperimenteerd kan worden en ingezoomd, waarin er stilgestaan kan worden bij een moment zo klein als het rondkijken in een werkkamer, of een gedachte zo groot als de inrichting van de hemel.

De J.M.A. Biesheuvelprijs is opgericht met het oog op de wat onderbelichte positie van het korte verhaal en de korteverhalenbundel in het bijzonder. In de winkel verkoopt het niet, er is huiver onder lezers en voorzichtigheid bij uitgevers. Wij hopen dat een prijs als deze verandering brengt in de waardering van het korte verhaal.

Nu is het genre van het korte verhaal een rekbaar begrip, zeker als er opeens een prijs aan verbonden is: er bestaan korteverhalenbundels, maar ook verhalende romans, verzamelingen columns die iets weg hebben van korte verhalen, verhalen die nogal veel weg hebben van columns, fictie die op non-fictie lijkt, non-fictie die je voor fictie kunt houden, en ga zo maar door.

Kortom: er kwamen meer boeken binnen dan we konden bevroeden, en graag complimenteren wij alle uitgevers en schrijvers die, tegen de wind in, toch maar mooi korte verhalen de wereld in blijven sturen. Blijf dat doen, wij blijven lezen.

Toen de juryleden na al dat lezen bijeenkwamen om de winnaar te bepalen, namen ze allemaal – generatiekloven en beroepsdeformaties ten spijt – hetzelfde stapeltje favorieten mee. Drie boeken waren het, van drie fantastische auteurs, allen om verschillende redenen prijzenswaardig. Op alfabetische volgorde waren dat:

A.H.J. Dautzenberg – En dan komen de foto’s
Een bundel waarin het experiment niet geschuwd wordt en het verhaal niet alleen een vrijplaats is voor literaire hoogstandjes, maar ook voor maatschappijkritiek. Soms een genot, en soms een heerlijke gruwel om te lezen.

Rob van Essen – Hier wonen ook mensen
Verhalen die nagalmen, die terugkomen als je ze niet verwacht, verhalen die de complexiteit en tegelijkertijd de verbluffende eenvoud van de menselijke geest blootleggen. Een ode aan de verwondering, dat ook, zonder een moment in zweverigheid te vervallen.

Thomas Heerma van Voss – De derde persoon
In deze bundel wordt teruggekeken, geobserveerd, nagedacht, gefilosofeerd. Verhoudingen tussen geliefden, vaders, zoons, internetvrienden en tussen eenlingen en de wereld worden uitgediept en geanalyseerd, en dat op stijlvaste en zeer treffende wijze.

De winnaar van de eerste J.M.A. Biesheuvelprijs is: Rob van Essen. De jury prijst hem voor zijn rijke register aan personages en vertellingen: van realistisch tot absurd, van hilarisch tot diep ontroerend en zo nu en dan dit alles tegelijkertijd. Van Essen beheerst het verhalen vertellen tot in de puntjes, en dat mag gevierd worden.