(Foto: Maria Hermes)

 

De crowdfundingsactie voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016 eindigt op 7 februari. Tot die tijd geven we om de paar dagen het woord aan een ambassadeur van het korte verhaal. Vandaag: Gustaaf Peek.

U kunt hier klikken om bij te dragen aan het prijzengeld van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016. We hebben de 100% inmiddels gehaald, maar hopen het prijzengeld van het vorige jaar te evenaren – of zelfs te overtreffen. 

 

Een genadeloos genre

Het korte verhaal is de meest genadeloze van alle literaire genres. Een schrijver bouwt een wereld op die hij zo gauw mogelijk weer verlaat. Kan het dwingender, wreder. Rond het kampvuur worden geen romans verteld, het korte verhaal wil de lezer zo gauw en zo dicht mogelijk bij de vlammen. De schrijver mag goochelen, liegen, overdrijven, zijn mooiste woorden gebruiken, maar hij mag niet vervelen. Er is te weinig tijd om in al te veel details te treden, het korte verhaal draait om onoverkomelijke indrukken, niet om echte mensen. Het korte verhaal is niet bezig met het verschaffen van informatie, het stapelen van feiten. Het korte verhaal past in een opsomming van menselijke zaken die testen en tergen, lusten aanwakkeren en tegelijk temperen. Zoals alle menselijke gewemel is het korte verhaal martelend maar magnifiek onaf.

 

Gustaaf Peek (1975) is de schrijver van Armin (2006) en Dover (2008). In 2010 verscheen zijn roman Ik was Amerika, waarvoor hij zowel de BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2010 als de F. Bordewijk-prijs 2011 ontving. Zijn roman Godin, held (2014) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2015.