De crowdfundingsactie voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2018 eindigt op 18 februari. Tot die tijd geven we om de paar dagen het woord aan een ambassadeur van het korte verhaal. Vandaag: een kort verhaal van Jente Posthuma

U kunt hier bijdragen aan het prijzengeld van de J.M.A. Biesheuvelprijs – we danken u zeer! 

 

Tweederangs burgers

Haar man zei: Vrouwen worden nog steeds als tweederangs burgers gezien. Ze zaten aan de keukentafel. Hij had koffie gezet.

Ik ben een tweederangs burger, dacht ze. Nog steeds. Ze keek naar haar handen, ze had grote handen. Voor een tweederangs burger had ze een groot postuur. Als kind slikte ze pillen die haar groei moesten remmen, maar die maakten haar vooral dikker, niet klein. Ze vroeg zich af hoe het zou voelen om een eersterangs burger te zijn. Ze zag zichzelf op een receptie staan met haar grote postuur, naast een andere eersterangs burger, een man die kleiner was dan zij. Ze stelde zich voor dat ze nu eens niet probeerde te krimpen, dat de lucht haar niet neerdrukte, maar juist ruimte maakte voor haar hoofd, haar schouders, haar grote handen. Zo voelt het misschien, dacht ze.

Ze stond op om de koffiekopjes om te spoelen. Haar man was in de badkamer. Hij riep dat hij onder de douche stond en ze de kraan niet kon gebruiken. Ze draaide de kraan dicht en liep naar het raam. Op straat probeerde de buurvrouw haar scooter te starten. Ze was conciërge op een school, ze moest naar haar werk. De scooter startte niet en de conciërge stapte af, schopte tegen het voorwiel en pakte haar telefoon. Met de telefoon aan haar oor keek ze omhoog. De vrouw zwaaide maar de conciërge keek al niet meer. De vrouw voelde dat de lucht haar niet neerdrukte maar ruimte voor haar maakte. Ze bleef zwaaien, met beide handen. Haar armgebaren werden steeds groter. Als de conciërge nu opkeek zou ze waarschijnlijk denken dat er iets was.

 

 

Jente Posthuma is schrijver en freelance journalist. Ze schreef onder andere voor De Groene Amsterdammer, nrc.next, de Volkskrant en Mister Motley. Haar korte verhalen publiceerde ze in de Revisor, Das Magazin, Hollands Maandblad, de Gids, de Titaan en Torpedo Magazine. In 2012 won ze de A.L. Snijdersprijs voor het beste zeer korte verhaal. Haar debuutroman Mensen zonder uitstraling verscheen in augustus 2016. Probeer een beetje goed over me te denken, haar tweede boek, maakte ze samen met haar man, fotograaf Bas Uterwijk. Ze woont en werkt in Amsterdam.