De crowdfundingsactie voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2019 eindigt op 17 februari. (U kunt hier een bijdrage aan het prijzengeld doneren.) Tot die tijd geven we het woord aan verschillende ambassadeurs van het korte verhaal. Vandaag: een beschouwing over het genre, door Joep van Helden.

Over het korte verhaal

Korte verhalen worden geschreven met een gum. Een goed verhaal zou uitgebeend zijn, minimaal. De schrijver vraagt Is dit nodig? en de volgende dag Is dit echt nodig?  Letters en leestekens zijn verdachten. Een kort verhaal schrijven is verschrikkelijk moeilijk, mislukt vaak en na een winter werken heb je vijf pagina’s.

Maar dat is, denk ik, slechts het begin.

Nadat het overbodige is geschrapt, moet het overblijfsel worden geconcentreerd. Hoe? Herschrijven. De ideale korte verhalenzin maakt de lezer gevoelig, draagt bij aan de betekenis van het hele verhaal, intrigeert en amuseert. Een kort verhaal bestaat uit de ingedikte essentie van het verhaal. Het voordeel van indikken is dat er weinig ruimte overblijft voor verwijzing naar de wereld buiten het verhaal. Een kort verhaal is fundamenteel subjectief en in zichzelf gekeerd. Het is geen gids in het leven, eerder een pilletje met onbekende werking. Een shot gevoel. Een krik waarmee de lezer zijn ribben openwrikt. Een smekkie in alle smaken.

Verhalen van Joep van Helden verschenen in De GidsG.en Deus ex Machina.