Thomas Heerma van Voss (1990) is schrijver van twee romans, ‘De Allestafel’ (2009) en ‘Stern’ (2013). Dit jaar verscheen zijn verhalenbundel ‘De derde persoon’.

Een kennis van mij gaat binnenkort debuteren bij een prominente Nederlandse uitgeverij. Hij heeft de afgelopen jaren vrijwel onophoudelijk fictie geschreven. Voornamelijk verhalen, enkele opzetjes voor romans. Via via kwam hij afgelopen zomer in contact met een redacteur, die meteen serieuze belangstelling voor zijn werk toonde. En zoals dat nu eenmaal gaat: weinig is voor een uitgever zo bedreigend en dus ook interessant als potentiële versterking van een concurrent. En voor mijn kennis doorhad wat er gebeurde, wilden talloze redacteuren met hem lunchen en werd er gesproken over voorschotten.

Er was alleen één probleem: mijn kennis wilde debuteren met een verhalenbundel. En daar hadden de meeste uitgeverijen geen zin in.

Het verkoopt niet, zeiden ze. Een verhalenbundel is niet meer van deze tijd. Een verhalenbundel kan alleen werken bij auteurs die al een boek gepubliceerd hebben. Eén redacteur schijnt gezegd te hebben: “Dit zijn heel goeie verhalen. Ik zie jou wel een roman schrijven.”

Nu gaat het me niet om de commerciële afweging die aan dit citaat ten grondslag ligt. Jammerklachten over de huidige boekenwereld zijn er al genoeg – sterker nog, sinds ik in 2009 debuteerde heb ik nauwelijks een ander geluid gehoord dan dat van ontlezing, digitalisering en teruglopende verkoopcijfers – en bovendien is een uitgeverij, hoe idealistisch van aard wellicht ook, uiteindelijk ook gewoon een bedrijf: daar horen nu eenmaal financiële afwegingen bij. Verhalenbundels verkopen aanwijsbaar minder goed dan romans, daar mogen redacteuren best rekening mee houden – het zou zelfs onverantwoord zijn als ze daar helemaal niet aan dachten.

Nee, het opmerkelijke aan bovenstaand citaat is niet het duidelijke onderscheid dat er tussen een verhalenbundel en een roman wordt gemaakt.

Het opmerkelijke is dat menigeen meer en meer lijkt te vergeten waartoe een goede verhalenbundel in staat is. Hoezeer die kan verrassen, een oeuvre kan vormen en sturen, juist als iemand nog niet eerder een boek heeft uitgebracht.

Lees hier het hele artikel (€).