Beste uitgever,

In februari van dit jaar was er de voor alle betrokkenen, maar vooral voor de schrijvers die werk hadden ingezonden, erg vervelende niet-toekenning van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2020. Op 30 juli overleed onze naamgever Maarten Biesheuvel, die de prijs altijd liefdevol heeft ondersteund. Na een periode van bezinning hebben wij de organisatie van de volgende editie in gang gezet. Er is een nieuwe jury, die graag zo snel mogelijk aan het werk wil gaan.

Om die reden vragen wij u de in 2020 verschenen verhalenbundels die volgens u in aanmerking komen voor de prijs in te zenden. Dat kan tot uiterlijk 30 december, maar het zou fijn zijn om bundels die al verschenen zijn, nu alvast te ontvangen.

De zesde J.M.A. Biesheuvelprijs wordt in februari 2021, tijdens de Week van het Korte Verhaal, uitgereikt aan de auteur van de beste verhalenbundel van het kalenderjaar 2020. In eerdere jaren ging de prijs naar Rob van Essen (Hier wonen ook mensen, Atlas Contact), Marente de Moor (Gezellige verhalen, Querido), Maarten ’t Hart (De moeder van Ikabod en andere verhalen, De Arbeiderspers), Annelies Verbeke (Halleluja, De Geus) en Maria Vlaar (Diepe aarde, De Arbeiderspers). Net als in voorgaande jaren wordt het prijzengeld door middel van crowdfunding vergaard. In 2019 bedroeg het prijzengeld € 7.683,44.

Let op: Uitsluitend oorspronkelijk Nederlandstalige verhalenbundels van één auteur die in 2020 zijn verschenen, komen in aanmerking voor de prijs. Het complete reglement is hier te vinden. Uitgeverijen kunnen vijf exemplaren van de verhalenbundels insturen naar onderstaand adres:

J.M.A. Biesheuvelprijs

p/a Linnaeus Boekhandel

Middenweg 29

1098 AB Amsterdam

Boeken die na 30 december worden ingezonden, kunnen niet meer meedingen. Ingezonden boeken kunnen helaas niet worden geretourneerd. Het overzicht van alle ingezonden titels zal in januari 2021 op de website worden gepubliceerd.

De crowdfunding zal eind 2020 beginnen, en enkele dagen voor de prijsuitreiking sluiten. Hierover volgt later meer informatie.  

Indien uitgeverijen, naast een eventuele financiële bijdrage, de J.M.A. Biesheuvelprijs willen steunen, is er de mogelijkheid méér dan vijf exemplaren van de ingezonden verhalenbundels toe te sturen. Die extra exemplaren worden dan aan de donateurs van het prijzengeld ter beschikking gesteld, bij wijze van tegenprestatie. Ook verhalenbundels die al eerder verschenen, kunnen zo wellicht hun weg vinden naar een nieuw publiek van liefhebbers van het korte verhaal.