(Illustratie Jan Jutte)

 

De crowdfundingsactie voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016 eindigt op 7 februari. Tot die tijd geven we om de paar dagen het woord aan een ambassadeur van het korte verhaal. Vandaag: Wieke Drieboog.

U kunt hier klikken om bij te dragen aan het prijzengeld van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016. We hebben de 100% inmiddels gehaald, maar hopen het prijzengeld van het vorige jaar te evenaren – of zelfs te overtreffen. 

 

Kip

‘Jij bent,’ zegt de vrouw naast me. Ze heeft een fluorescerend gele portemonnee in haar hand. Ze knipt de sluiting open en dicht, open en dicht. ‘Ik kijk nog even,’ zeg ik. De marktkoopman staart over ons heen, smeert zijn vette handen langs een vette doek, zijn vingers blijven oranje van de kipkruiden. Hij vraagt niets aan de vrouw. Hij zegt, tegen mij: ‘We hebben alleen kip, lieverd.’ Ik ga geen kip kopen. Ik ben hier voor research. Om de stank te ruiken met eigen neus en het vet te zien druipen met eigen ogen. Dat mag als je schrijft. Ik tel de kippen in de vitrine.

‘Doe mij een halve kip,’ zegt de vrouw. De marktkoopman neemt me op. Hij heeft een vuile blik. Ik heb werkelijk niks raars, geen dip dye op mijn leeftijd, geen wapens, geen tik. Maar hij voelt dat ik niet van kluiven houd, dat ik nooit trek heb in kip. Hij pakt een spastisch verwrongen stronk vlees uit de vitrine en draait zich naar de vrouw toe. Hij glimlacht naar haar. Zij glimlacht terug. En verdomd, er klinkt een accordeon.

 

Wieke Drieboog won de A.L. Snijdersprijs 2014. Haar verhalenbundelbundel Kies er eentje uit de kring verschijnt rond 15 februari 2016, in de Week van het Korte Verhaal. Dit eerste deel uit de DCC-reeks van uitgeverij AFdH omvat negentien korte verhalen en is geïllustreerd door Jan Jutte . (DCC staat voor ‘deux cent cinquante’: elk deel uit de DCC-reeks heeft een oplage van 250 exemplaren.) Meer zeer korte verhalen (zkv’s) van Wieke Drieboog zijn gepubliceerd op de website Het is wel kort.