De crowdfundingsactie voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016 eindigt op 7 februari. Tot die tijd geven we om de paar dagen het woord aan een ambassadeur van het korte verhaal. Vandaag: Jerry Hormone.

U kunt hier klikken om bij te dragen aan het prijzengeld van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016. We hebben de 100% inmiddels gehaald, maar hopen het prijzengeld van het vorige jaar te evenaren – of zelfs te overtreffen.

 

De zilvermeeuw en het oor van mevrouw Jansen

De vuilnisbelt. Een zilvermeeuw zoekt naar lekkere hapjes. Met zijn snavel pikt hij in het afval. Een plastic bekertje. Lust ik niet. Een roestige spijker. Lust ik niet. Een oude sok. Lust ik niet. Een menselijk oor. Lust ik. De zilvermeeuw wil het oor in één hap wegslikken, maar denkt dan: hé, wacht eens even. Dat oor, dat is natuurlijk van iemand. Die is het kwijt. Die wil het vast graag terug.

Met het oor in zijn snavel vliegt de zilvermeeuw door de stad, op zoek naar de rechtmatige eigenaar. Die moet niet lastig te herkennen zijn. Het is een kwestie van oren tellen. Zoveel mensen met één oor zijn er niet.

Daar, voor het open raam op de derde verdieping van het bejaardentehuis, zit mevrouw Jansen. Onder haar blauwgrijze krullen piept maar één oor vandaan.

Dat zal ’r zijn, denkt de zilvermeeuw en hij landt voor haar op tafel.

‘Kijk nou toch eens!’ roept mevrouw Jansen verheugd uit. ‘Mijn oor!’

Ze pakt het van de meeuw aan.

‘Ik was vorige week bij de kapper in slaap gevallen. Pas toen ik weer thuis was, kwam ik erachter dat ze het per ongeluk van m’n hoofd hadden geknipt. Ik heb ze nog gebeld, maar toen was het al met de haren opgeveegd en met de vuilnisman mee.’

Ze houdt het oor bij het lelletje tussen duim en wijsvinger voor haar gezicht.

‘O, wacht even.’

Uit een glas op tafel pakt ze haar kunstgebit en doet het in.

‘Zo,’ zegt ze dan en ze steekt het oor in haar mond en begint te kauwen.

 

Jerry Hormone maakte furore met Rotterdamse bands als The Apers, Anne Frank Zappa en The Jerry Hormone Ego Trip. Onder de naam Jeroen Aalbers schreef hij de meer dan honderd titels tellende kinderboekenserie Borre, die in het Chinees en het Koreaans is vertaald. Hij publiceerde verhalen in o.a. Das Magazin, dRevisor en De Titaan en runt met zijn vriendin, Elfie Tromp, het tijdschrift Strak. In 2016 verscheen zijn verhalenbundel Het is maar bloed